Experții studiază 30 de mostre de roci geologice. În termen de o lună, oamenii de știință de la Universitatea Tehnică din Istanbul promit să anunțe r
Experții studiază 30 de mostre de roci geologice.
În termen de o lună, oamenii de știință de la Universitatea Tehnică din Istanbul promit să anunțe rezultatele studiului artefactelor de pe Muntele Ararat și să dea un răspuns științific dacă sunt fragmente din arca lui Noe descrise în Vechiul Testament, a anunțat vineri postul TV TRT, care citează conducerea universității.
Potrivit companiei de televiziune, în laboratorul universității se desfășoară de peste două luni lucrări la studiul a circa 30 de probe de sol și fragmente de roci. Ei angajează specialiști în geofizică, geoarheologie, chimie și biologie.
„Scopul nostru este să aflăm dacă și în ce fel artefactele pe care le-am luat din Ararat cu permisiunea autorităților locale diferă de rocile geologice tradiționale. Rezultatele celor mai ample cercetări științifice de până acum vor răspunde la întrebarea dacă acele contururi pietrificate de la piciorul Araratului sunt silueta unei nave, sau este un joc al naturii. Este timpul să punem capăt întrebării dacă toate acestea sunt o legendă, iar dacă nu, atunci este necesar să continuăm cercetările,” a declarat Emin Çiftçi, decanul Facultății de Geologie a Universității din Istanbul.
Chivotul, care a supraviețuit Potopului și este descris în Vechiul Testament, a fost căutat în Ararat cel puțin din secolul al IV-lea. În secolele al XIX-lea și al XX-lea, zeci de expediții au vizitat legendarul munte, mulți cercetători susținând că au văzut ceva asemănător cu rămășițele Arcăi lui Noe.
În 1959, cartograful militar turc Ilkhan Durupynar a descoperit pe unul dintre dealurile din regiunea Dogubeyazit, la 30 km de Muntele Ararat, contururi pietrificate asemănătoare cu urmele unei nave uriașe, care mai târziu au fost numite anomalia Ararat. De asemenea, se presupune că documentele care confirmă locația rămășițelor chivotului de pe Ararat sunt stocate în arhivele CIA americane.
În anii 2000 au fost raportate câteva imagini din satelit ale versanților Araratului Mare, într-una dintre șeile cărora ar fi vizibile rămășițele unei corăbii biblice. Cu toate acestea, până în prezent, nu a fost primit niciun răspuns științific la întrebare,
Comentarii