Compania lui Elon Musk, vizată de o anchetă. Neuralink ar fi ucis 1.500 de animale în experimente

HomeȘtiință

Compania lui Elon Musk, vizată de o anchetă. Neuralink ar fi ucis 1.500 de animale în experimente

Neuralink, una dintre companiile miliardarului Elon Musk, este vizată de o anchetă federală pentru posibile încălcări ale normelor privind bunăstarea

De ce s-a micșorat Marea Aral în ultimii 20 de ani: descoperirea cercetătorilor
Reușită uriașă a oamenilor de știință: primul experiment de fuziune nucleară care a obținut un câștig net de energie
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie

Neuralink, una dintre companiile miliardarului Elon Musk, este vizată de o anchetă federală pentru posibile încălcări ale normelor privind bunăstarea animalelor, pe fondul plângerilor depuse de unii angajați, conform cărora testele pe animale sunt grăbite, conform unor documente studiate de Reuters și a unor surse familiare cu ancheta.

Compania dezvoltă un implant cerebral care ar putea ajuta persoanele paralizate să meargă din nou și să vindece alte afecțiuni neurologice.

Investigația federală, care nu a fost prezentată anterior, a fost deschisă în ultimele luni de către inspectorul general al Departamentului pentru Agricultură al SUA, la solicitarea unui procuror federal, conform a două surse familiare cu ancheta.

Ancheta, a afirmat una dintre aceste surse, se concentrează pe încălcări ale Legii cu privire la bunăstarea animalelor, care stabilește modul în care oamenii de știință tratează și testează unele animale. Aceasta vine în contextul în care angajații sunt nemulțumiți de testele realizate pe animale de Neuralink.

De asemenea, au existat plângeri conform cărora presiunea exercitată de Musk pentru a grăbi dezvoltarea a determinat experimentele greșite, conform unei analize realizate de Reuters pe zeci de documente ale companiei de dispozitive medicale și a interviurilor cu peste 20 de angajați actuali și foști.

Testele nereușite au fost repetate, lucru care a determinat creșterea numărului de animale supuse testelor și ucise, afirmă angajații. Documentele companiei cuprind mesaje, înregistrări audio, e-mailuri, prezentări și rapoarte care nu au fost prezentate anterior.

Un purtător de cuvânt al inspectorului general al USDA nu a dorit să comenteze. Reglementările SUA nu menționează numărul de animale pe care companiile îl pot utiliza pentru cercetare și oferă cercetătorilor o marjă de manevră semnificativă pentru a decide când și cum să utilizeze animalele în experimente.

Conform documentelor de reglementare, compania lui Musk a trecut cu succes toate inspecțiile USDA ale instalațiilor sale.

1.500 de animale ucise

Potrivit înregistrărilor cercetate de Reuters, compania miliardarului a omorât circa 1.500 de animale în total, inclusiv peste 280 de oi, porci şi maimuţe, în urma experimentelor realizate începând din anul 2018.

Mai mult decât atât, sursele cu cunoştinţe directe despre testele pe animale ale companiei au descris cifra ca fiind o apreciere, fiindcă Neuralink nu înregistrează numărul de animale testate și omorâte. Totodată, compania a realizat cercetări utilizând șoareci și șobolani.

Numărul total de animale ucise nu indică neapărat faptul că Neuralink încalcă reglementările sau practicile standard de cercetare. Multe companii utilizează în mod obișnuit animale în experimente pentru a face progrese în domeniul sănătății umane și se confruntă cu presiuni financiare pentru a introduce rapid produse pe piață. De regulă, animalele sunt ucise la finalizarea experimentelor, adesea pentru a putea fi examinate post-mortem în scopuri de cercetare.

Angajații lucrează sub presiune

Însă actualii și foștii angajați ai companiei lui Musk afirmă că numărul animalelor ucise este mai mare decât ar trebui să fie din motive legate de cerințele miliardarului de a accelera cercetarea. În urma conversațiilor cu angajați și a cercetării unor documente ale companiei, Reuters a identificat patru experimente care au implicat 86 de porci și două maimuțe care au fost afectate în ultimii ani de erori umane. Greșelile au slăbit valoarea de cercetare a experimentelor și au impus repetarea testelor, ceea ce a dus la uciderea mai multor animale, au afirmat trei dintre angajați. Cei trei au atribuit greșelile unei lipse de pregătire din partea personalului de testare care lucrează sub presiune.

Un angajat a transmis, la începutul acestui an, un mesaj adresat colegilor în care vorbește despre faptul că din pricina presiunii, angajații fără pregătire și stresați fac schimbări chiar înainte de a expira termenul limită și pun în pericol animalele.

Musk a făcut presiuni mari pentru a grăbi progresul Neuralink, care depinde în mare măsură de testele efectuate pe animale, au afirmat angajații. La începutul acestui an, directorul executiv a trimis angajaților un articol de presă despre oamenii de știință elvețieni care au dezvoltat un implant electric care a ajutat un bărbat paralizat să meargă din nou.

„Am putea permite oamenilor să își folosească mâinile și să meargă din nou în viața de zi cu zi!”, le-a transmis el angajaților la ora 6:37, pe 8 februarie. După zece minute, el a continuat cu un alt mesaj: „În general, nu ne mișcăm suficient de repede. Mă înnebuniți!”.

De-a lungul timpului, CEO-ul Tesla și SpaceX le-a spus angajaților să-și imagineze că au o bombă deasupra capului, în încercarea de a-i face să se miște mai repede, conform a trei surse.

Cinci persoane care au lucrat la experimentele efectuate de Neuralink pe animale au declarat pentru Reuters că și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu acest program. Aceștia au afirmat că au pledat pentru o abordare mai tradițională a testelor, în care oamenii de știință să testeze câte un element  într-un studiu pe animale și să tragă concluzii relevante înainte de a trece la mai multe teste. În schimb, au mai adăugat aceste persoane, Neuralink lansează teste succesive înainte de a remedia problemele din testele anterioare sau de a trage concluzii. Rezultatul: mai multe animale sunt testate și ucise.

Comentarii

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0